fbpx
Your cart is empty.
×
Your cart is empty.
Interview met Charlotte de Koomen
8 March 2017 Charlotte de Koomen

Interview met Charlotte de Koomen

Posted in Blog

Onze eerste blogpost is een interview met de enige echte Charlotte de Koomen. Met haar unieke sieraden is Charlotte de nieuwe goudsmid in Amsterdam. Ze heeft mooie plannen voor haar sieradenlijn. En nu komen wij erachter hoe het voor haar allemaal is begonnen.

Waar droomde je vroeger van?

Als kind was ik een onwijze dagdromer. En eerlijk gezegd, nu nog steeds een beetje. Ik droom vaak weg naar situaties die er op het moment spelen. Toen was dat over het opzetten van balletvoorstellingen, streetdance- en fashion shows met andere kids. Nu vooral over designs, nieuwe collecties en hoe mijn sieradenlijn succesvol uit te zetten. Het creatieve is dus wel blijven hangen.

Wanneer ben je voor het eerst gaan goudsmeden?

Mijn oom en tante hebben een prachtig atelier in Amsterdam waar ik als kind wel eens kwam. Ik mocht dan meekijken en heel soms zelf ook wat proberen. Ik kreeg tangetjes en edelstenen en ik maakte samen met mijn tante mooie colliers. Hier kijk ik altijd met plezier op terug. Ik zat zelf echt bewust achter een werkbank toen ik aan de vakschool ben gestart. Jeetje, dit is alweer bijna 10 jaar geleden!

Waarom wilde je een eigen sieradenmerk opzetten?

Op de vakschool heb ik een ondernemersplan geschreven. Ik schreef toen over het beginnen van een winkel, maar eigenlijk had ik nog geen idee. Dit leek me toen een hele uitdaging maar ook een natuurlijke volgende stap.

Op de vakschool leerde ik vooral de basis van goudsmeden. Edelstenen zetten leer je hier nauwelijks en ontwerpen ook niet. Dus ik had het gevoel dat ik het beetje extra kennis en vertrouwen in het maken van sieraden nog miste. Hierna ben ik naar de Willem de Kooning Academie gegaan. Ik leerde out of the box denken en maakte kennis met allemaal verschillende werkplaatsen, materialen en kunstenaars. Zo kreeg ik een veel breder perspectief van wat er allemaal mogelijk was. Tijdens en na de Kunstacademie ontplofte mijn hoofd van de ideeën en wist ik eigenlijk al gauw dat ik een eigen sieradenlijn wilde beginnen.

Waardoor raak je geïnspireerd?

Ik krijg altijd nieuwe ideeën als ik reis en veel in de natuur ben. Ook als ik bijvoorbeeld door het Spiegelkwartier in Amsterdam loop. Hier hangt veel kunst en vind je antieke sieraden waar ik geïnspireerd door raak. Maar ook als ik een mooie edelsteen zie, komt het design bijna vanzelf.

Wat zeggen jouw sieraden over jou?

Mijn designs lopen een beetje uiteen. Vaak eclectisch maar door mijn artistieke opleiding ook wel eigenzinnig en met een twist. Ik hou heel erg van de samenhang tussen moderne elementen en oude vintage stijl elementen. Dus ja, wat zegt dit over mij? Ik ben zelf in mijn doen en laten vrij down to earth. Dus ik denk dat van deze kant de klassieke en moderne input komt. Daarentegen ben ik ook een enorme creatieve dromer en out-of-the-box denker. Hierdoor wil ik sieraden weer een beetje a-symmetrisch en eigenzinnig maken.

Waar ben je op dit moment het meeste trots op?

Mijn eigen sieradenlijn dat langzaam vorm krijgt. En het feit dat ik hiermee dicht bij mezelf kan blijven. Je probeert wel eens wat in het leven en soms gaat dit niet altijd zoals je hoopt. Het belangrijkste hierin is om niet meteen op te geven. Dichtbij jezelf blijven, in jezelf geloven en durven om weer een nieuwe stap te maken. Dit heb ik gedaan and it’s paying off. Qua designs ben ik momenteel het meeste trots op de Pebble Stone Emerald Sprinkle ring. Ik houd ervan dat dit geen standaard en perfect geslepen edelsteen is die de show steelt. Met de simpele en grove vormen van een kiezelsteen die ik in de tuin heb gevonden, maakt het de ring uniek.

Hoe begint je dag als Goudsmid?

Ik start met een kopje koffie en zet mijn ‘plan de campagne’ uit voor die dag. Met een muziekje op de achtergrond draai ik mijn gasfles open en steek ik de brander aan. Het kaarsje onder het vitriool gaat aan en ik kan beginnen met de opdracht of ik start met een heel nieuw design.

Wat heb je standaard op je werkbank?

Mijn gereedschap gekleurd met roze nagellak. Het klinkt gek, maar op de vakschool start je met een koffer waar je basisgereedschap in zit. Als je niet wilde dat er iets gejat werd, moest je er wel een kenmerk aan geven. Verder natuurlijk mijn brander (zonder deze kan ik vrij weinig), vitriool, giebelton, en nog meer gereedschap dat ik nodig heb om de sieraden te maken. En natuurlijk niet te vergeten, mijn pannenkoekenplant.

Waarom zou ik een sieraad van Charlotte de Koomen kopen?

Het zijn unieke en krachtige sieraden van goede kwaliteit. Ik maak ze zelf met de hand en besteed er veel aandacht aan. Ik vind dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Net als vroeger wil ik dat een sieraad levenslang meegaat. Een sieraad dat je met trots doorgeeft aan je dochter of schoondochter; iemand die veel voor je betekent.

**

That’s it! In onze volgende Blogpost vertelt Charlotte meer over haar huidige collecties. Per collectie zal er één sieraad uitgelicht worden en krijgen we een kijkje in de wereld van de Zetter. Met een kort filmpje kan je zien hoe de Emeralds in de prachtige Charlie Mae ring gezet worden.

Blijf op de hoogte van al onze ontwikkelingen en schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief. We informeren je onder andere over de edelsteen van de maand! Plus, je bent de eerste die meer te weten komt over onze acties en nieuwe collecties.

Comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*